måndag 6 augusti 2012

Eyes Wide Shut (1999)

Här kommer en lite speciell film som inte kommer passa alla. För de som gillar att tänka på vad som är vad, verklighet och fantasi med mera, kommer nog ändå uppskatta detta Kubriska mästerverk.

Bill Harford (Tom Cruise) är en framgångsrik läkare på Manhattan, han är gift med den svala och totalt bedårande Alice (Nicole Kidman). Bara det faktum att Nicole och Tom var gifta vid inspelningen gör det hela even better. De går på elegant fest i en patients våning där Bill hjälper en kvinna som tagit en överdos. Hemma igen, röker Alice och Bill på, och hon berättar om en gång hon varit nära att vara otrogen mot sin man. Bill får samma natt ett telefonsamtal om en avliden patient och åker iväg, besatt av tanken på en fantasi av att frun är otrogen. Han är med om den ena bisarra händelsen efter den andra (alla med sexuella teman) vilket för honom till ett hemligt sällskap, ett slags hedonistisk maskerad. Så är hans äktenskap och liv i fara.

Det är speciellt och ganska sjukt. Men det är oerhört spännande att tänka över vad vissa saker som personer säger kan sätta igång för fantasier. Jag satt i en källare i Minneapolis en kall förmiddag i mars och såg denna. Det var snö ute och det var kallt, men det finns ingen kyla i hela Minnesota som tar över kylan från den här filmen.

Betyg: 4/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar