måndag 4 februari 2013

The Sessions/Mitt längtande hjärta (2012)

Ännu en översatt titel som helt tar bort filmens humor och finess. Suck.

Baserad på en verklig historia handlar filmen om poliosjuke Mark som som 36-åring bestämmer sig för att lära sig att älska med en annan fysisk. Hans sjukdom innebär att han är paralyserad från nacken ner och lever mesta delen av sitt liv i en "järn lunga" som hjälper honom att andas. Trots att Mark inte kan röra sig kan han känna hela sin kropp, och Mark känner, han känner fysiskt och psykiskt hela tiden. För att uppnå sin önskan kontaktar han en sex-terapeut som under sex sessioner lär honom utforska sin egen kropp och en annans. Mark som inte sett sin egen kropp sen han var barn upptäcker bokstavligen vem han är. I filmen får vi möta Marks präst, spelad av William H. Macy och hans olika assistenter som tillsammans utgör Marks liv och stöd. 

Detta är en väldigt fin film. Jag gillar när indie-filmer lyfts fram av oscarskommittén och ett bra tecken är alltid om filmen endast har fått nominering för en skådespelare eller två. Det är Helen Hunt som är nominerad och hennes avskalade och ärliga porträtt är mycket bra. Men jag förstår inte riktigt varför ingen lyft fram John Hawkes huvudrollsprestation. Hans rolltolkning är underbar med varenda lilla ansiktsuttryck. 

En liten feelgood pärla, med en fantastiskt stark 3/5! 

Betyg: 3+/5
/Selle

Fotno: Känner ni igen Ikea-överkastet som ligger under Marks huvud på den här bilden. Kanske inte en produkt från början av 80-talet? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar