lördag 5 november 2011

Animal Kingdom (2010)

Detta är en mycket bra film. Rakt in i psyket tar den sig, rakt in i den där delen av en som vet att världen egentligen är en rätt sugig plats. Redan efter första scenen har man en känsla för den verklighet filmen utspelar sig i, en känsla som håller tills texterna rullar.

Joshs mamma tar en överdos och dör, utan någon annan att vända sig till flyttar han in hos sin mormor och morbröder. Snart står det klart varför mamman valt att bryta med familjen då, Josh slungas in i en härva av droger, mord och korrupta poliser. Ständigt i bakgrunden av de utåtagerande morbröderna finns mormor Jackie, med ett vaktande öga.

Detta är ett australiensiskt nutida gangsterdrama. En berättelse om en familj som livnär sig på kriminalitet och styrs med järnhand av matriarken Jackie. Karaktärerna är lysande och skådespelarinsatserna likaså. Det disfunktionella förhållandet mellan familjemedlemmarna porträtteras fantastiskt och lämnar en bitter eftersmak. Att filmens viktigaste karaktär förlagts till en biroll är lysande. Jackie finns där i bakgrunden hela tiden, medan sönerna tror att de gör egna val. Tycker du som jag om The Departed, kommer du nog gilla den här.

Betyg: 4/5
/Selle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar