torsdag 10 november 2011

Contagion (2011)


Ja, vad ska jag säga. Se inte den här filmen, men om du absolut har bestämt dig för det; läs detta först.
Beth (Gwyneth Paltrow - flera världskända skådespelare har ställt upp på detta sopiga manus) kommer hem till familjen efter en affärsresa i Hong Kong och dör strax därefter i en vad man skulle kunna kalla en mördarförkylning. Hennes son smittas och infektionen börjar sin snabba resa över världen. Forskarna står handfallna och jobbar som tokar på att få fram vaccin till ett virus de inte lyckas identifiera.
Matt Damon är undantaget som är immun, men kämpar hårt för att skydda sin dotter eftersom hon bara vill springa ut och träffa sin high-school sweetheart. Det är bara något av det helt ologiska i denna film, det finns mycket mer. Dr. Leonora Orantes (Maríon Cotillard) som jobbar för att få fram vaccin kommer till Hong Kong och kidnappas av en medarbetare som vill att folket i hans by ska få vaccin först av alla. Samtidigt springer bloggaren och homeopatförespråkaren (Jude Law) runt och sprider reklam för att sko sig på ett naturläkemedel.
Alla dessa kända ansikten i den här filmen får mig att tro att den kassa historien är sponsrad av något valfritt läkemedelsföretag eller WHO. Visst börjar man fundera över alla bakterier och baciller som sprids i tunnelbanor, på handtag och med jordnötterna i baren men det är inte tillräckligt för ett bra manus. Det är som om författaren försökt få in allt i en film och det ger känslan av just, ingenting. Jag kände inte med någon karaktär i filmen, inte heller för någon. Både jag och Selle var tomma på vägen hem genom natten i Malmö.

Betyg: 2/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar