lördag 10 december 2011

Christmas Vacation / Ett päron till farsa firar jul (1989)


Jag dundrar in med ännu en julfilm. Denna ska ses helst ses dagen före julafton när granen är klädd, i alla fall i mitt hem. Detta är den riktiga Päron till farsa filmen, den bästa. Det är en komedi som uppskattas mest när den blivit en tradition, när man lärt sig de flesta repliker utantill och kan börja ta in dem i sitt vanliga liv.

Familjen Griswold ska fira jul hemma, med hela släkten. Det är pappa Clark, mamma Ellen och barnen Audrey och Rusty. Clark bestämmer sig för att pynta hela huset i juleljus. Det är lättare sagt än gjort att snurra in en stor amerikansk villa i miljarder små ljus. Resten av familjen förbereder sig inne - skaffar gran, lagar mat, handlar julklappar och  rumsterar om bland sängar. Clark förbereder sig också för sin stora julbonus från jobbet och drömmer i hemlighet att bygga en pool till familjen. Men saker blir inte som Clark tänkt sig, det blir sällan så när hela släkten ska samlas. Clark är dessutom en person som är smått otursförföljd eller bara lite ovanligt korkad. Filmens behållning Eddie (som är Ellens bror) kommer på oväntat besök i sin husbil med fru, barn och hunden Snor. Eddie, som är den trögaste av de alla, trasslar till det rejält.

Det är svårt att recensera en film jag sett varje år i princip hela mitt liv. Nu föder den ju någon slags trygghet genom att den bara ska finnas där, typ som Kalle Ankas jul. Men det är en helt ok film i övrigt också, om man inte tar humor så allvarligt vill säga.

Betyg: 3+/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar