fredag 9 december 2011

Melinda & Melinda (2004)


Jag har två favoriter av Woody Allen, ”Hannah and her sisters” och ”Melinda & Melinda”.
Varje gång jag ser denna film så har jag glömt hur bra den är och får liksom en liten lyckokick. Dels för att den är smart och Woody Allens repliksättning är obetalbar, men också för att den är originell. Själva storyn är fenomenal.

Allting är så Woody Allen att jag får tårar i ögonen. En grupp intellektuella Manhattanbor med kreativa yrken sitter på en typisk judisk New York restaurang. Samtalet för kvällen är hur man skiljer mellan komedi och tragedi och en av männen börjar berätta en historia som de andra sedan ska avgöra – komedi eller tragedi.

Melinda dyker upp hos ett par som har dinner party. Det är början på denna historia om kommer ta två yttringar, där vi får följa båda. En är mer positivt inriktad, lite mer humor och glädje. Den andra är mer melankolisk. På ett sätt hänger dom samman där utmaningen är för Melinda att hitta en balans i sitt liv och, så klart, kärleken.

Men är det så att vi bara behöver tänka positivt och se det ljusa för att positivt ska komma till oss, eller är det grundat i någon slags personlighet. Woody Allen idé är fruktansvärt kul tycker jag, dessutom är det tänkvärt. Livet blir vad vi gör det till, eller?!

Detta är Woody Allen, med alla ingredienser. Tycker du inte om denna kommer du inte tycka om någon av hans filmer, och tvärtom.

Betyg: 5/5
/Helle

2 kommentarer:

  1. Efter dina Allen-tips har jag attackerat både Discshop, (som har bäst utbud) Ginza och CDON - inte någonstans finns de att få tag i.

    SvaraRadera
  2. Du ska få dom av mig nästa gång vi ses, jag har i princip hela bunten:)

    SvaraRadera