fredag 9 december 2011

V för Vendetta (2006)


Remember remember the 5th of november.
Guy Fawkes Night firas i Storbrittannien den 5:te november varje år till minne av Guy Fawkes som var härledare av den misslyckade krutkonspirationen 1605. Guy Fawkes var på väg att spränga parlamentet för att störta kung Jacob I.

"V" är en figur som springer runt i en Guy Fawkes mask i London. Staten kontrollerar det mesta - nyhetssändningar, kameror och ingen vågar protestera mot galenskapen. Bara "V". Han räddar Evey (Natalie Portman!) från ett gäng hemliga poliser som är på väg att våldta henne, troligen på grund av saker hennes pappa gjort. "V" tar Evey till sitt hemliga gömställe och Evey utvecklar en relation till denna maskbeklädda figur. "V" är en man med starka ambitioner och ett stort hämndbegär, han har idéer som inte går att döda när dom fått fäste. Det är ju så med idéer, de kan leva för all evighet även om personen som kämpar för dem, en person är kött och blod, dör. Ju mer "V":s idéer trycks ner med våld och kontroll, desto starkare blir de.

Filmen är proppad med politiska budskap, en liten historielektion på två timmar. Men det är relationen mellan huvudpersonerna som är det stora temat. Och den blir extra fin på grund av att den inte är så vanlig, det är inte alla människor som, i alla fall så tydligt, bär mask. Nog för att Natalie Portman är bra men mammen bakom masken gör ett utmärkt jobb när han lyckas förmedla en mångfacetterad karaktär bara med rösten och kroppsspråket.

En film jag tycker du ska ha sett helt enkelt. Det tillhör allmänbildningen.

Betyg: 3+/5
/Helle

Fotnot: det är bara Natalie Portman och kanske Demi Moore som är snygga i alla frisyrer, även rakat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar