söndag 22 januari 2012

Incendies / Nawals hemlighet (2010)

"Barndomen är en kniv instucken i halsen, man tar inte ut den så lätt". Så skriver Nawal till sina barn i sitt testamente, och  just den där meningen finns kvar i mig när filmen är över. Det var länge sedan jag blev så berörd, och upprörd. Upprörd på världen, upprörd på Nawal, upprörd på mänskligheten. 

Nawals hemlighet eller Incendies (brand, brasa) som den heter på franska utspelar sig i Kanada och ett fiktivt land i mellanöstern. Den uppmärksamme kan knyta an många av de händelser som sker i filmen till incidenter i verkligheten, främst i Palestina och Libanon. Men här vinner filmen många poäng; att inte applicera historien i verklighetens rum, de där rummen som vi kan namnen på och som vi stängt av våra känslor till efter ett halvt sekel av blodiga nyhetsreportage. Istället finns människorna i fokus, människoödet som direkt väcker en ilska mot politiken, oavsett land, nationalitet eller religion. 

Nawal dör och lämnar ett brev till sina barn, tvillingarna Simon och Jeanne. Mamman vill att barnen ska återvända till det land hon föddes i och ge brev till deras pappa och bror. Men tvillingarna känner inte till en bror och har hela deras liv trott att pappan var död. Inför den eviga vilan vill Nawal att lögner och hemligheter ska luckras upp, för sin skull, för sina barns skull. 

Se den!

Betyg: 5/5
/Selle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar