onsdag 15 februari 2012

Bodyguard (1992)

Häromdagen satt vi på en numera sedvanlig söndagsmiddag och diskuterade Whitneys bortgång när Helle utropade; du måste ju recensera Bodyguard nu. Sagt, och gjort.

Till Whitney:

Frank är en gamla militär som länge jobbat som livvakt åt en tung politiker i USA. Efter ett mordattentat på politikern blir Frank sjukskriven, han börjar dricka och anklaga sig själv för det inträffade. För att komma tillbaka till arbetet får han genom kontakter ett jobb som livvakt åt en superstjärna. Rachel är namnet på allas läppar. Hon är sångerskan/skådespelerskan/modeikonen, det hetaste på stjärnhimlen just nu. Rachel lever det goda livet ovetande om hotbrev som en förföljare lämnar i hennes hem. För att tackla problemet och helst inte störa Rachel i processen anställer hennes team Frank. Frank är hård och fyrkantig, Rachel är mjuk och oval. Frank är sliten, kantstött och svår, Rachel är rolig, impulsiv och charmig. Ja ni hör ju, passionen finns där från deras första gemensamma bildruta. Men hur ska Frank kunna skydda henne om han blir för känslomässigt involverad, och vem är det egentligen som vill skada Rachel?

Jag trodde länge att Whitney var Rachel och tvärtom. Jag förstod inte att hon endast spelade en roll och tyckte att den var alldeles för lik hennes eget liv för att vara fejk. Så det är den bilden jag fick; en sprudlande ung kvinna med en styrka som lyser igenom och kommer ut ur hennes hals i så starka toner att jag blir alldeles svimfärdig. Kanske var Whitney så en gång i tiden, kanske var hon det in i det sista, kanske förlorade hon styrkan på vägen. Men för mig är hon för alltid Rachel.

Detta är en skitbra film. Den är underhållande och spännande och de är vackra och sången är bra. Visst är det cheesy ibland, men ibland ska det vara det. Dessutom vill jag slå ett slag för den revolt den gjorde i början på 90-talet; den satte en mörkhyad kvinna i armarna på en vit man. Detta läser många och tycker är absurt, men hur många filmer i denna genre finns det idag som parar ihop personer med olika hudfärg? Inte så många.

Betyg: 3+/5
/Selle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar