onsdag 8 februari 2012

Clueless (1995)


Vilken 90tals klassiker! Och min tonårstids dröm. Tänk att ha en garderob som Chers, eller en polare som Dionne. Det kom till och med ett helt nytt språk med denna filmen minns jag. Man skulle då säga "clueless" om man inte hade någon aning, eller "betty" till en snygg tjej, eller "as if" istället för typ glöm det. Och så skulle man ha klänning med vit krage och overknee socks.

Cher är en helt sjukt fåfängd, bortskämd 16-årig tjej som bor med sin pappa i en jättevilla i Beverly Hills. Hennes bästa vän Dionne är en excentrisk ung dam med jäkligt snygg stil. Filmen krestar runt dessa båda. De går på highschool, men drömmer om collegekillar och försöker med omoraliska medel att höja sina betyg för att inte göra färäldrarna besvikna. För vem vill liksom egentligen spendera tid i skolan och plugga och gå på gympan när man kan shoppa?! En dag flyttar Tara in. En farmergirl som tas under Chers och Dionnes vingar som "ett projekt" och som totalt villigt går med på en makeover. De tre klarar faktiskt av att ha en ganska fin vänskap. Cher har ilandsproblem hemma när nördiga Josh flyttar in, en collegekille vars mamma haft ett förhållande med Chers pappa. Och så kärar hon ner sig i Christian, som klär sig jävligt snyggt, men är gay.

Det finns ändå en twist här som skiljer Clueless från vanliga highschool-ytliga filmer. Det är därför den blivit en klassiker. Tur att Brittany Murphy hann spela in Clueless. I min tonårshjärna är detta en femma. Det är ett tag sen, men jag festar ändå till det med ett rätt högt betyg.

Betyg: 4-/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar