torsdag 9 februari 2012

Out of Africa/Mitt Afrika (1985)


Out of Africa är en av mina godaste vänners favoritfilm, så jag blev tvungen att se den. Och det var tur det. Dels tillhör det väl allmänbildning och dels är det ett vackert natur- och kärleksdrama, om än något långsamt. Det händer idiotiskt mycket, men så går det också 18 år, 1913-1931. Ett helt liv utspelar sig på 18 år, så mycket händer.

Filmen baseras på den danska författarinnan Karen Blixen. Det är 1913 i Danmark och Karen bestämmer sig för att gifta sig med sin vän, baron Bror Blixen. Hon är förmögen och ogift och han har inte längre några säkra tillgånger så giftermålet blir av. De två flyttar till Östra Afrika (som senare blir Kenya) och startar upp en plantage. Hennes baron är inte så intresserad när de väl startat upp och åker iväg på diverse resor. Blixen blir hemma i sitt stora hus själv och försöker bygga relationer med den lokalbefolkning som jobbar för henne. Hon träffar också brittiska kolonialister, bland annat Denys Finch-Hatton, som hon blir dökär i. Blixen får syfilis av sin man, som varit ute och prasslat, och blir tvungen att åka tillbaka till Danmark på lång behandling. Väl i Afrika igen flyttar baronen ut och vänskapen mellan Blixen och Denys utvecklas till en kärlekshistoria. Men, den kan aldrig bli permanent för Denys vill ha sin frihet, som om han var en fågel. Blixen kan inte få barn efter syfilisen, hennes plantage brinner upp, hon förlorar alla pengar och ja. Det går åt helvete, men är svindlande och går vidare ändå. Jag kan avslöja för mycket, det förtär inte dramat, utan kanske gör det mer lockande till och med.

Det är en film att se, du ska ha sett denna. Men ha tid, och låt den ta tid. Det är ändå 18 år av många händelser som ska sjunka in, plus en omtumlande kärlekshistoria.

Betyg: 4/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar