tisdag 10 juli 2012

Take Shelter (2011)

Detta ar en portratt av en familj som kampar och alskar. Detta ar en portratt av ett USA som ofta faller bort fran den vita duken. Detta ar en film och varldens undergang. Detta ar en film om det svaga manskliga psyket. 

Jag ar pa semester i underbara Bol. Vissa aker pa semester for att sola, bada och festa, jag pker pa semester for att sola, bada och ga pa utebio. I Bol far man ta lite det som ges och ofta innebar det att man ser fantastiska och fruktansvarda filmer man aldirg skulle fa for sig pa annan plats an i paradiset. Igar kvall var det den senare, en fantastisk film om varldens undergang, eller?

Curtis och Samantha lever ett langsamt och stilla liv mitt i den amerikanska ekonomiska krisen. Deras dotter har en horselskada och livet, da vi moter de, handlar om att ta sig igenom den byrakratiska djungeln som ska leda till den operation dottern behover. Det ar tungt, men det gar for att de alskar varandra.

Men sa borjar Curtis dromma, drommar som kanns varkliga, drommar som skrammer honom. Fran barndomen minns han mammans langsamma vag in i schizofrenin och sakta men sakert borjar han forbereda sig pa denna resa. Men trots logiken ligger radslan och spokart. Samtidigt som Curtis psyke soker hjalp ar det som att handerna av sig sjalva istallet forbereder sig pa annat, pa den storm som hans drommar sager honom kommer. Den storm som kommer att ta allt. Han borjar bygga ett skyddsrum, han borjar tappa uppfattning om vad som ar pa riktigt och vad inte.

Och det gor till slut vi tittare med.

Betyg, 4+|5
|Selle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar