fredag 24 augusti 2012

Thelma & Louise (1991)

Denna film är precis så bra som det sägs. Om du inte har sett den och kommit över denna recension så skulle jag jag vilja säga att förutom möjligheten att läsa min fantastiska ordkomponering finns där ingen anledning att fortsätta läsa. Stäng av datorn och sätt på filmen. 

När jag var liten hade jag en kompis som hette Lovisa. Jag och hon var Thelma och Louise. Vi såg filmen förmodligen 10 gånger tillsammans och bitterheten över att det är Thelma som får ha sex med Brad Pitt lade sig aldrig utan skavde för alltid vår vänskap. För 12-åriga oss handlade den här filmen om frihet. Och visst är det frihet man tänker på när man förställer sig att gasa i den amerikanska öknen i en 1966 Thunderbird.

Thelma och Louise är kompisar. Thelma är den lite yngre naiva servitrisen som är tillsammans med en man som är elak mot henne. Louise är äldre och har erfarenhet av just sådana relationer, vilket gör henne misstänksam mot män och överbeskyddande av Thelma. En helg bestämmer de sig för att åka till en stuga i bergen för att fiska, sola och ta det lugnt. Men på vägen utbryter en kedja av händelser som förändrar deras liv för alltid. På flykt växer de två kvinnorna i sig själva liksom i sin kärlek och vänskap för varandra.

Detta är vackert.

Betyg: 5/5
/Selle

1 kommentar:

  1. Åh det var alldeles för länge sedan jag såg den här pärlan. Smärtsamt bra.

    SvaraRadera