onsdag 12 september 2012

Young adult (2011)

Detta är ingen komedi. Det ser ut som en komedi, det ser till och med ut som något av en feelgood film. Men det är det inte. Luras inte av de rosa kanterna på DVD-boxen eller faktumet att Charlize Theron har på sig en Hello Kitty tröja. Detta är en svart komedi om att livet suger. Och just därför är den helt briljant. 

Mavis Grey är en ungdomsförfattare på väg ner. Och inte typ "livet stagnerar" utan snarare "skjut mig nu, det är mer värdigt". När hon får en inbjudan till dopet av hennes highschool-kärleks nyanlända dotter får hon för sig att åka tillbaka hem och ta tillbaka det hon förtjänar. Men Mavis är inte längre balens drottning.

Tänk vilken highschool-film som helst och spola tjugo år fram i tiden. Precis där utspelar sig den här filmen; i verkligheten. Det sorgliga i att så tidigt i sitt liv ha varit på topp, och att tjugo år senare fortfarande inte veta hur att sluta rulla nerför det där berget. Detta är annorlunda och riktigt bra. Men det är inge feelgood rulle.

Betyg: 4/5
/Selle


6 kommentarer:

  1. Absolut briljant, som det ofta är när Jason Reitman och Diablo Cody är i farten.

    SvaraRadera
  2. Men Hallå ja! Det är ju Juno skaparna som varit i farten och Cody skriver ju United States of Tara som jag tänkt se i hundra år. Att jag inte kopplade det!

    SvaraRadera
  3. Jag har också velat se United States of Tara i hundra år. Vi borde se första avsnittet tillsammans så vi kan snacka sönder käkarna om det efteråt!

    SvaraRadera
  4. En av de bästa filmerna i år och så gick den inte ens upp på bio i Sverige...galet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med Rebecca, det är skrämmande när så bra kulturella uttryck faller mellan stolarna och göms för den stora massan! Eller, ja den stora massan som inte frekvent besöker Hemmakväll i alla fall;)

      Radera