onsdag 21 november 2012

Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father (2008)

På sistone har det varit lite trögt här på bloggen. Man skulle kunna tro att det enda vi gör när vädret är så här är kollar på film. Men av någon anledning har vi prioriterat andra världsliga ting. Det ska bli ändring, vi lovar. 

Selle gillar dokumentärer. Detta vet vi. Selle gillar dokumentärer om vanliga människor och det mörka i deras liv. Detta vet vi också. Därför borde det inte komma som en chock för någon att följande dokumentär gick rakt in i hjärtat på Selle. 

Dear Zachary är en film som inte blev som den skulle. En ung man mördas, hans bästa vän bestämmer sig för att göra en film om honom för att ta reda på allt som finns att veta om hans vän. Han reser världen över och träffar personer han själv känner och personer som endast varit en del av hans bortgångne väns liv. Det är en kärleksfull kör som sitter på andra sidan kameran. Alla saknar, alla har älskat. Och vi på andra sidan skärmen finner oss sakna denna man, älska honom genom hans nära och käras ögon.

Men vem var det som mördade honom? Filmen börjar spelas in 2001 men färdigställs först 2008. I början frågar sig filmskaparen "när kommer jag någonsin vara klar". Och under åren förstår jag att det är svårt att sluta filma. Det händelseförlopp som utvecklas i dessa människors liv går främst att likna vid en riktigt fram thriller. Förutom att det då händer på riktigt... och är så sorgligt så jag kvävs.

Betyg: 4+/5
/Selle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar