onsdag 7 november 2012

Into the Abyss (2011)

Werner Herzog har ett väldigt ödmjukt och samtidigt våldsamt pentrerande sätt att närma sig en sakfråga. Han kan sitta framför sitt intervjuoffer och ställa varje fråga; den mest självklara och den där som ger en sekundärskam och ur det hela kommer ett naket porträtt av.... ja människor. 

I den här dokumentären tar han sig an våldet och roten till våldet. Han ger sig ut för att få svar på varför människor och staten dödar.

I Texas sitter Michael Perry och väntar på att avrättas för ett brott han begick tio år tidigare. Tillsammans med en vän dödade han tre personer för att stjäla två bilar. Hans medbrottsling fick livstid och Michael dömdes till döden. Under filmens gång intervjuas Perry, hans kompanjon, familjen till såväl offren som förrövarna och personal som på olika sätt är inblandade i avrättningen. Det är en extremt tragisk bild som ges av ett samhälle där ett människoliv, hur det än tas, betyder så lite, så lite. Under sin intervju säger systern till en av offren att "vissa människor ska helt enkelt inte få leva". Hennes slutsats är knuten till ett ställningstagande angående dödsstraffets rätt att finnas och jag kan inte annat än titta på bilden bredvid henne av hennes bror. Vem är det som ska få leva och hur bestäms detta?

Betyg: 4/5
/Selle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar