tisdag 29 november 2011

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain / Amelie från Montmartre (2001)


Har du inte sett Amélie? You´re in for a treat! Har du redan sett Amélie? Se den igen!

Detta är en film att bli glad av, rent lycklig till och med. Det är befriande att få följa med in i Amélies fantasifulla värld och tokiga inre liv. Hon är verkligen inte som alla andra. Amélie tycker om att stoppa fingrarna i säckar med bönor och kasta macka med släta stenar. Hennes pappa tycker om att tömma sin verktygslåda, maniskt rengöra den och sedan lägga tillbaka allt. Hennes mamma gör likadant med sin handväska. Amélie växer upp och blir servitris på ett café i Paris. Hon är en tystlåten själ, hon pratar inåt, med sig själv och med andra. Fast inuti. Amélie är en tyst hjälpare. Genom signaler och små meddelande ser hon till att hennes vän hittar kärleken och att en portvakt får brev från sin döda man, med mera. Jag antar att hon tycker om att se andra lyckliga. Amélie förälskar sig i en man som är lika annorlunda som hon. Han samlar på foton från de där automaterna som man tog kompisbilder i förr, eller kanske passfoton. Amélie är ju inte helt vanlig så därför lämnar hon meddelande över hela Paris till sin älskade.

Att se denna filmen är som att åka karusell på tivoli. Ett franskt gammeldags tivoli där karusellerna är färgade i polkagris och guld. Och där man inte mår illa.

Betyg: 5/5
/Helle

1 kommentar:

  1. Åh tack för att ni påminde om den här filmen!Såg den för jättelänge sedan o glömde vad den handlar om!Såg den igår igen :)

    SvaraRadera