lördag 12 november 2011

Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på hotellet (1980)


Det är svårt att skriva något om en film man sett ungefär 50 gånger och kan de flesta repliker ur. Det är inte längre bara en film utan ett sammanhang man delar med massa andra människor.
-Jaså, du är svensk?
- Ra-ta-da-ta-da.
Och man väntar sig att andra ska förstå detta. Betyder det att Sällskapsresan 1 är en utmärkt film? Om vi förställer oss år 1980 när filmen kom, så måste det ändå varit en höjdare. En slags parodi men också en reell skildring av de charterresor till Kanarieöarna som börjde ta sin form. 

Stig-Helmer Olsson åker på resa till Nueva Estocolma (”nya Stockholm”) och hamnar bredvid norrmannen Ole på planet. Dessa får också dela hotellrum då problem uppstått i bokningarna. Med på resan är systrarna Siv och Maj-Britt som Ole och Stig-Helmer bestämmer sig för att charma med blomster. Vi får också träffa paret Storch som är på smekmånad, stressade och lynnige affärsmannen Gösta, dr. Levander - som lurat Stig-Helmer att smuggla pengar åt honom i ett knäckebrödspaket-, alkispolarna Berra och Robban som under hela filmen letar efter Pepes Bodega, där de fått höra att 80 % ig rom säljs på vinflaskor.

Kärlek - både besvarad och obesvarad, humor, fördomar, flört med den nya chartervågen, spänning, smugglerier, drömmar. Här finns allt en svensk film behöver, i alla fall 1980.

Betyg: 4/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar