tisdag 29 november 2011

Vicky Christina Barcelona (2008)


Här slår han huvudet på spiken. Detta är inte Woody Allens bästa, roligaste, smartaste eller mest neurotiska, men det är hans snyggaste. Och med snyggaste menar jag språket, skådespelarna och miljön.

Vi får följa amerikanskorna Vicky (Rebecca Hall) och Christina (Scarlett Johanson) som med totalt olika sätt att se på kärlek och relationer spenderar en sommar i Barcelona. Vicky är en förståndig brunett som lyckats övertala sitt hjärta vad hennes förnuft vill. Hon ska efter sommaren gifta sig med en rik affärsman. Christina är den frimodiga och äventyrslystna blondinen som vägrar att ge sig in i den hetronormativa parbildningsceremoni som de flesta hamnar i till slut. Tillsammans träffar de Juan Antonio (Javier Bardem)som på två sekunder bekräftar alla fördomar vi har om mörka konstnärer från Barcelona. Han flörtar öppet med dem båda och båda svarar på hans inviter, fast på helt olika sätt. Juan väljer Christina till sin musa och Vicky vänder sitt sår inåt. Allt blir smått kaotiskt när Vickys tråkiga fästman (så tråkig att jag inte minns namnet på skådespelaren) kommer på besök och Penelope Cruz för entré som Juan Antonios sprakande, konstnärliga och svartsjuka ex-fru. Precis utskriven från sjukhuset efter ett suicidförsök och en trolig borderline-diagnos.

Åh, vad det känns sorgligt att se när Vicky stänger av sitt hjärta och försöker glömma och förtränga. Man vill bara vända henne upp och ner och berätta för henne att hon inte måste någonting. Christina i sin tur kämpar med att hålla sitt hjärta öppet fast det egentligen vill stänga sig för en person. Temat (Woody Allen har alltid ett budskap) här är att vi försöker förändra oss för att inte sitta fast i våra hjulspår, för att upptäcka att vi snart återgått till det normala. Ni vet, absurda relationer kan utspela sig men de flesta av oss hittar tillbaka till våra kärnsjälv. Utom möjligen Woody Allen själv, som när han lämnade Mia Farrow för sin adopterade styvdotter sa, ”the heart wants what the heart wants”.

Betyg: 4/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar