torsdag 22 december 2011

Desert Flower / En blomma i Afrikas öken (2009)


Åh gud! Varför ser världen ut som den gör? Jag tänker inte att gå in på debatten angående omskärelse av små flickebarn, det blir för laddat och för stort. Men faktum är att denna filmen är baserad på en bok av verkliga händelser.

Waris Dirie föds i Somalia och efter att blivit bortgift vid 13 års ålder, till en man hon troligen för all framtid kommer förakta och hata, eftersom hon inte fått välja honom själv, så flyr hon från landet. Det är mest sannolikt en avskyvärd flykt, som inte visas så mycket av i filmen. Flickan kommer till London. Det blir en svår tid men Waris lyckas få ett par vänner och ett arbete på McDonalds. På hamburgerrestaurangen får en känd fotograf upp ögonen för denna synnerligen vackra flicka.

Filmen kanske är lite väl klämkäck, har man läst boken vet man att hennes liv inte varit en dans på rosor. Detta visas såklart i vissa scener, en del av dem otroligt starka. Men det är ändå humorn, kulturkrockarna och ”the funny moments” som regissören har valt att ta fasta på. Den skojfriska stämningen försöker ibland döda det allvarliga tema som filmskaparen också vill ta upp. Vilket både är synd och skönt.

Som vanligt när en bok blir film, det kortas här och där, det blir hopp i tiden och lite hastigt och lustigt. Karaktärerna beter sig ibland på ett mindre trovärdigt sätt, deras beteende känns ofta mycket påkopplade. Men här blir det aldrig långtråkigt, ibland banalt, men också oerhört starkt. Det är en film som sätter sig i minnet.

Betyg: 3+/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar