måndag 12 december 2011

Drive (2011)


Jag hade inga förväntningar på denna överhuvudtaget. Trailern jag sett var lite väl ospännande. Ack så fel! Vissa trailers avslöjar en hel film, trailern till Drive avslöjar ingenting.

The Driver (Ryan Gosling) jobbar som stuntman och bilmekaniker och extraknäcker som "driver" för rån runt om i Los Angeles. Han kom till LA för fem år sedan, det är allt vi kommer att få veta om honom. Han är inte mycket för att prata, han gör. The Driver är skicklig på det han gör, en sådan person som är bra på allt han förtar sig. I sin byggnad träffar han Irene och hennes son Benicio. Benicios pappa, Standard Gabriel, sitter i fängelse och en relation uppstår mellan Irene och the Driver. En flörtig relation som ingen vet hur den kommer utvecklas eftersom Standard Gabriel kommer ut ur finkan. Det enda vi märker är att relationen betyder oerhört mycket för the Driver eftersom han erbjuder sig att köra då Standard Gabriel ska utföra ett nytt rån för att betala tillbaka en skuld.

Den här filmen tar vändningar som är helt oförutsägbara. Utgången är oväntad efter att ha sett första scenen. Den griper tag i alla sinnen i min kropp, från spänningsådran, till kärleksådran till det äckliga, till ångesten. Och efter filmen försvinner det jobbiga. Kvar är det snygga, för den här filmen är det snyggaste jag sett sedan jag blev förälskad i Quentin Tarantions filmer i tidiga tonåren. Den skildrar det sunkiga Los Angeles och allt som händer är avslöjande på ett riktigt rått sätt. Ändå klarar den av att bli så oändligt vacker. Ryan Gosling är enastående och börjar snart komma upp i samma klass som Leo.

Plusmenyn i den här filmen består dels av musiken (som till stor del kommer från Cliff Martinez men det är denna låten man minns) och dels av den otroligt snygga filmningen. Oh my god, vad snygga vissa scener är stiliga! Ryan Gosling bär pojke över axeln, Ryan Gosling i mask och Ryan Gosling med två andra i en hiss, bara för att nämna några få.

Betyg: 4/5
/Helle

Fotnot: håll utkik efter filmen "Shame" som visades som trailer innan Drive började, verkar lovande. Premiär i Sverige 6/1-12.

2 kommentarer:

  1. Den här är jag nyfiken på men kategorisering "grymt psykologiskt obehag" avskräcker en aning med tanke på att Beck ger mig mardrömmar. :)

    SvaraRadera
  2. Mia, se den bara! Du kommer inte att ångra dig. Det är mer än inre psykologiskt obehag. Det är inget du kommer få mardrömmar om, mer drömmar i form av ett liv med Ryan Gosling:)

    SvaraRadera