lördag 3 december 2011

Festen / The Celebration (1998)


En dansk pärla! Lika smaskig, stor, välfylld och mycket som ett danskt winerbröd med sjokolaaade. Vänta, jag ska förklara.

Detta är dogma filmen igenom, det behövs inga konstig pålägg som musik och ljussättningnar när det finns en perfekt historia med genomtänkta karaktärer. Detta är en smärtsam och galet ångestskapande berättelse. Så mycket att det blir komiskt ibland. Det är ju vårt bästa sätt att hantera djup ångest. Här finns tryck och puls - hela filmen vibrerar när den fina, stora familjefesten blir en katastrof. För till förrätten avslöjas en incesthistoria.

Det är tid för Helge Klingelfeldts stora 60 års fest. Inviterade är hans tre väldigt problemtyngda barn, senila farbröder, homosexuella kusiner och lomhörda fastrar. Festen kommer lägligt då Helges dotter nyss begått självmord och en stor familjefest ska briga allt tillbaka till sin ordning. Det är planen. Men inte för Christian, en av sönerna och tvillingbror till den nyss bortgångna. För Christian är det dags för det stora avslöjandet och när han i sitt tal berättar om uppväxten med övergrepp hamnar hela festlokalen i ett kollektivt förnekande. "Nå ska vi hygge oss, ikke snakk om andre ting". Och som ni kanske förstår så blir det hela ganska utspejsat.

Jag tror att många familjer kan känna sig ganska hemma i denna beskrivning av hur man kämpar med att upprätthålla en illussion av trygghet och en slags ansträngd gemenskap. Det är inte dåligt att lyckas få en igenkänningsfaktor trots det specifika incesttemat.

Betyg: +4/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar