tisdag 13 december 2011

Hannah and Her Sisters (1986)

Här är en film för vår trogna läsare Mia.


Som ni kanske vet vid det här laget är detta en av mina två Woody Allen favoriter. Ännu en ganska problematisk men kärleksfull och känslosam familj tar plats i rutan. De kanske egentligen är en ganska vanlig familj om folk hade vågat leva ut allt de ville, kände och tänkte utan hämningar.

Tre systrar styr denna familjen - Hannah, Lee och Holly, som av någon outgrundlig hanledning vet allt om varandra. Inget hålls hemligt. Hannah är den "perfekta" systern, som dels håller ihop hela familjen, är snygg och smart, mamma och fru. Lee är gift med Fredrik (Max von Sydow), en misslyckad konstnär. Holly är systern med drömmar om att bli författare eller skådespelerska eller något annat kreativt yrke som passar hennes personlighet. Holly blir kär i Hannahs exman Mickey, en hypokondrisk tv-producent (Woody Allen själv förstås). Det är Thanksgiving och hela familjen är självklart samlad så som alla amerikaner är obligerade att göra vid denna högtid. Man kan säga som så att affärer uppstår som kommer att hålla sig kvar till nästa gång kalkonen ska styckas.

Varför är då Hannah and Her Sisters så sevärd? För att allt är på ytan såklart, allt diskuteras, allt visas, det är pålästa huvudkaraktärer med egensinniga och originella personligheter. Det är underhållande, det är kvickt och framförallt mår jag alltid bra av att se denna. Livet är jäkligt komplicerat, men rätt fint ändå. Det ordnar sig!

Och Woody Allen låter sina egna existentiella problem lysa igenom när hans karaktär går genom New York och kritiserar Freud, Nietzsche och andra stora tänkare för deras teorier. Som vanligt i hans filmer tas större tänkare upp och begrepp benas i, och det beundrar jag honom för.


Betyg: 4+/5
/Helle

2 kommentarer:

  1. Jag slutar aldrig att förundras över relationer människor emellan men framförallt familjedynamiker - jag funderar ofta på hur påverkad man blir som människa av den rollen man tar/blir tilldelad i familjen, och om man vill, hur ändrar man den rollen och hur påverkar det hela familjen som grupp. Intressant värre.

    Ja, den här lockar. Fuck, att den har utgått. Blir att leta på amazon 2hand.

    SvaraRadera
  2. Mia, tips.. lovefilm.se är en kanongrej. Billigt, filmer rakt i brevlådan och som oftast finns även det gamla och bortglömda. Har just kollat igenom deras Woody men "Hannah and her sisters" fanns inte här heller. Däremot 44 andra titlar! /Selle

    SvaraRadera