måndag 5 december 2011

No country for old men (2007)


Oj, oj vad jag funderade på denna filmen efteråt. Under lång tid fanns tankarna på slumpen med mig som en blöt filt som läggs på axlarna. Mot slumpen är vi ingen.

Vi är i Texas, det är jeepar med öppna flak - skitiga av intorkad lera, gevär, sheriffer och öppna prärielandskap. Llewelyn är ute på jakt och kommer av en slump över ett byte från en narkotikauppgörelse. Två miljoner dollar och ett stort parti herion. Redan här början man fundera. Llewelyn tar stålarna och blir därefter tvungen att försvinna hemifrån till ett liv i städig rädsla. Varför? Är pengar så himla viktigt?
Han jagas från och med nu av den känslokalla, galna, psykopatmördaren Anton (Javier Bardem gör en underbar rolltolkning) som åker landet runt i sin svarta pagefrisyr som en ondskefull gloria runt huvudet. Han avlivar folk med en tryckluftsmaskin, som egentligen används för att avliva boskap med. Bara detta, vapnet i fråga, gör filmen intressant. Vem kommer på det liksom? Och Javier Bardem är fullkomligt magisk. En sheriff (Tommy Lee Jones) finns såklart med i denna moderna westernfilm. Han är trött och sliten efter en lång yrkeskarriär och ska snart gå i pension. Inte ens han kan hänga med i den kallblodiga jakt utförd av mystiske Anton som singlar slant med sin offer.

Coen flörtar här både med berättelser ur bibeln och det sanslösa våld som utförs på och av männsikor i deras eget land. Ingen går säker, mot slumpen kan du aldrig vinna. Ska du se en film av bröderna Coen så rekommenderar jag denna.

Betyg: 4/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar