torsdag 15 december 2011

Reservoir dogs / De Hänsynslösa (1992)


Jag skulle nog klassa Reservoir Dogs till en av de bättre Tarantinofilmerna. Troligen för att det är mycket dialog i filmen, en god del spänning och en stor dos psykologisk gruppdynamik.  

Sex män länkas samman, alla är en färg. Mr. Pink, Mr. Blue, Mr. Brown, Mr. White, Mr. Orange och Mr. Blonde. De har alla anställs av en boss som gett dem falska namn för att de inte ska knyta sig för tätt till varandra. Och så ska de råna en diamantbutik. De misslyckas när polisen kommer alldeles för snabbt till platsen och har ihjäl Mr. Brown och  rejält skadar Mr. Orange. Hur kunde det bli så? Är någon av männen infiltrerade av polisen?

Jag tycker alltid att det är spännande när en grupp ska försöka lista ut om och i så fall vem som inte är lojal mot gruppen. Särskilt när man lägger till ett par smarta, klatchiga vilda västern repliker och ett gäng kostymklädda män.

Betyg: 4-/5
/Helle

Fotnot: funfact, när man läser Tarantinosidor på nätet så spekuleras det vilt i varför filmen heter Reservoir Dogs.. En teori är att han kombinerat orden från en fransk brottsfilm ”Au Revios Les Enfants” och den amerikanska våldsamma filmen ”Straw Dogs”. Någon annan menar att reservoir dogs är ett annat sätt att säga råtta (?) och inom organiserad brottslighet är råtta någon som bedrar de kriminella genom att agerar på uppdrag av polisen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar