fredag 13 januari 2012

A Dangerous Method (2011)


Jag läste om A Dangerous Method för lång tid sen och har sedan väntat. Och väntat. Jung, Freud och Sabina Spielrein, det lät som en dröm att få se den historien filmatiserad. Det är svårt att veta hur en relation egentligen var baserat på rykten, brev och det som är skrivet. Men hallå, lite mer homor än så här måste det funnits.

Freud, Jung och Jungs första analysand Sabina Spielrein. 
Spielrein är klart traumatiserad efter en svår barndom med en våldsam far och hon har svåra kroppsliga och psykiska symtom. Samtidigt som Jung behandlar henne besöker han då och då sin läromästare Freud i ett stökigt Wien. Freud gjorde misstaget att för några år tro att Jung var en värdig arvtagare till den psykoanalytiska rörelsen. Deras samtal är ganska platta, även om drömmar analyseras och vetenskapen ifrågasätts. Maktkampen är dock tydligoch Freud får än en gång visa att det är den gamla patriarken som bestämmer. Men han är också varm och kärleksfull. Trots detta är det Jung man tycker om. Sabina Spielrein görs till ett offer mer än nödvändigt och hennes obskyra kärleksrelation till Jung är obehaglig att se på. För att få en bild av denna ryska, smarta kvinna är det bättre att se "Mitt namn var Sabina Speilrein" från 2002.

Detta är ingen speciellt bra film, inte ens för en person intresserad av psykoanalys och de här tre intellektuellas relation. Och Kiera Knightly alltså, vad ska vi tycka. Hon är väldigt duktig och allt det där men hela hennes kroppssråk och ansiktsuttryck får mig att inte vilja titta. Jag vet inte varför, men så är det.

Betyg: 3-/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar