tisdag 24 januari 2012

Scoop (2006)


Woody Allen är otrolig. Efter Match Point är han tillbaka, både i Londons överklass och med Scarlett Johanson, och han lyckas göra något så totalt skilt från Match Point. Scarlett Johanson och Woody Allen gjorde ett par riktigt bra filmer ihop. Enligt mitt tycke är Scoop deras bästa samarbete, och knäppaste. 

Sondra (Johansson) är en amerikansk journalist som gör praktik i London. Hon bor hos sin väninna i ett rikt kvarter i stan. I London har det skett ett antal oförklarliga mord och Sondra snyltas in i detta när hon besöker magikern Sids (Allen) föreställning. Där får hon av ett spöke nys om att en av Londons rikaste ynglingar är mördaren. Sondra och Sid blir ett riktigt radarpar i denna deckargåta. Det är invecklat och knasigt precis som en äkta Allen-film. Det är spänning, humor och tokiga diskussioner. 

Woody Allen gör helt om Scarletts vanliga roll här och gör sig själv till en fadersgestlt för henne. Istället för att som i Match Point och Vicky Christina Barcelona göra henne till en emotionellt och sexuellt utagerande kvinna. Allen brukar ju ha ett ganska klart budskap med sina filmer. Här finns inte så mycket annat än skarphet, humor och galenskap. Och att världen skulle vara en bättre plats om fler människor hade humor. Och det räcker gott. 

Betyg: 4+/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar