måndag 23 januari 2012

Sideways (2004)


Detta är en av mina favoritfilmer för den har lite av allt. En roadtrip i vackra landskap i Kaliforniens vindistrikt, en man som beter sig som ett svin, en man med författardrömmar, en långsam kärlekshistoria, en hetsig och passionerad kärlekshistoria och diskussioner om hur man vill att livet ska vara. 

Miles och Jack ger sig ut på en resa tillsammans i en Saab 900. Jack ska snart gifta sig och Miles väntar på svar från förlaget angående hans senaste bokmanus. De två går på vinprovningar och äter middagar och snackar. Två väldigt olika män med helt olika mål med resan. Det är det som är så spännande, hur deras intention med allt förstörs av den andre. De träffar Maya, en av Miles gamla bekanta. Hon kan vin. Hon och hennes kompis Stephanie slår sig i lag med Jack och Miles och Jack (igen, han ska snart gifta sig) inleder en affär med Stephanie och Maya och Miles blir själva och börjar utveckla sin vänskap.

Detta är en vacker film om hur livet kan vända, förhoppningar förstöras och drömmar gå i uppfyllelse, om vi vågar. En film om vänskap, där de inte kan förstå varandras beteende samtidigt som de kan tala om nästan allt. Om alla spännande möten som bara händer och passerar innan livet blir som vanligt igen. En tragisk film, och dråplig. 
Se Sideways! 

Betyg: 4+/5
/Helle

1 kommentar:

  1. Åh länge sedan jag såg den här pärlan men oj vad bra den är. Samma folk gör ju The descendants nu med George Clooney - tänker ni se den?

    SvaraRadera