måndag 30 januari 2012

The social Netwok (2010)


Facebook är nästan som en myt. Fast den finns just nu och nästan alla har en så är den på något sätt overklig. Hur blev det så stort? Vart kom det ifrån? Vems är den? Hur kan man skapa en sådan gigant? Hur mycket pengar drar facebook in? Dessa frågor blir besvarade i detta genomträngande drama.

Mark Zuckerberg (som är grundare av FB, men här spelas av Jesse Eisenberger) går på Harvard. Han är en nörd, inte en sådär cool nörd som är poppis nu för tiden, utan en äkta. En som suttit framför datorn istället för att gå på fester. Han går på en misslyckad dejt och känner sig väl dålig, för hemma i studentpojkrummet gör han en sida på nätet där andra nördkillar på Harvard kan gå in och ranka bilder på tjejer. Sidan blir så stor att den kraschar Harvards nätverk. Detta är bara början.
Zuckerberg har en medgrundare och när de två skiljer sig i åsikter angående FB lyssnar Zuckerberg hellre på Sean Parker (Justin Timberlake) som bor i Kalifornien, driver Napster och drömmer om miljarder. Sean Parker är en festkille, en cool nörd, och livet med honom ger Zuckerberg en rejäl chans with the ladies. Som ni kanske kan räkna ut så blir inte denna historien särskilt vacker eller smärtfri. Vems idé var facebook? Vem har rätt till vad? Vem sa vad? Mycket pengar står på spel, men även om Zuckerberg kanske är världens ocharmigaste man så är inte pengarna det största för honom. Utan förändringen av hur vi kommunicerar med varandra på jordklotet.
Betyg: 4/5
/Helle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar