En familjs tillvaro skakas om då pappan efter en handelsresa tar med sig en föräldralös slavpojke hem. Isolerade på den engelska landsbygden försöker de lära sig förstå den unge pojken, liksom han de. Tidigt skapas ett band mellan dottern i familjen och den nyanlände, ett band som sträcker sig långt bortom syskonkärlek.
Jag förstår någonstans själv att inte ens jag i min sammanfattning beskriver Emily Brontës bok utan en annan historia; historien bakom boken. För ibland känns det inte som om filmen är baserad på boken, utan att boken är som en romantiserad version av den historia filmen berättar. Andrea Arnolds film fascinerar mig. Hennes sätt att berätta denna kärlekshistoria ger mig kalla kårar och får det att vrida sig i maggropen. I denna berättelse finns enligt mig inga hjältar eller hjältinnor, det finns ingen att sympatisera med eller förstå sig på. Det finns bara människor och enslighet och vinden. Vinden och naturen spelar en helt egen huvudkaraktär och efter halva filmen satt jag och bokstavligt darrade av isande kyla i min biostol.
Endast ett fåtal gånger tappar filmen sitt isande spår, till exempel när 1800-tals dialogen bryter igenom scenerna och tar sig ut på den andra sidan och ger en tillgjord känsla. Även mot slutet tappar filmen lite vid bytet av den skådespelerska som spelar den kvinnliga huvudrollen. Men helt klart är detta en speciell filmupplevelse som måste ses.
Är man en stor fan av boken, ska man försöka lämna det i dörren. Filmen måste bli sedd och dömd på egna meriter. En eloge till de unga skådespelarna.
Betyg: 4/5
/Selle
Fotnot: Nästan hela diskussionen kring filmen i media har handlat om Arnolds tolkning av Heatcliff som mörkhyad. I en intervju svarade Arnold: det framgår för mig tydligt i boken att karaktären förmodligen är en ung pojke som varit del i slavhandeln som på den tiden var utbredd i Storbritannien. I boken beskrivs han som väldigt mörk och talandes ett språk igen förstår, så jag förstår inte varför denna tolkning ses som så kontroversiell. Kanske borde jag ha gjort honom till en tjej, så hade vi fått se på diskussioner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar