lördag 14 januari 2012

Shame (2011)


Jag har sån ångest! Detta är ingen film för fredagskvällen i soffan, detta är inte underhållning. Däremot är det en fallstudie i en viss personlighetsstörning, vilket är intressant nog.

Filmen utspelar sig i New York och vi får följa Brandon och hans intimitetsproblem. Fimlen byggs upp genom bilder (Brandons nakna kropp och nakna själ gör störst intryck) och våra egna tolkningar av dessa. Huvudpersonen säger till och med vid ett tillfälle "det är agerande som räknas, inte ord". Brandons syster (en duktig Carey Mulligan som är mycket bättre här än i Drive) har ingenstans att bo och börjar slagga hos Brandon. Deras förhållande är märkligt och slitningen mellan Brandons sexmissbruk och försök till omhändertagande för henne driver hela filmen. Konsekvensen av vad de gör är precis likadan, ändå har de helt olika uttryck. Det finns en del obehagliga scener, och vid en punkt under filmen vänder sig min kompis mot mig och säger "stackars honom". För det är synd om Brandon. Han är en skithög som det är synd om.

Jag ska lära er ett begrepp som är användbart här. Sekundärskam. Lägg det på minnet för det är användbart lite hur som när. Betydelse: när man känner skam för något en annan människa gör. Det är sorgligt att se att människor gör val om och om igen som man inte mår bra av. Upprepningstvånget blir djävulen själv och i goda stunder kan det tänkas klokt att låta bli, men sen är man tydligen där igen.

Se den här filmen på bio eller en vardagskväll när du inte är för trött. Och var lite beredd. Filmen skapar en så jobbig känsla att jag drar ner betyget. Själva skildringen är elegant och mycket välgjord.

Betyg: 4-/5
/Helle

3 kommentarer:

  1. Meeen, man kan ju inte ta ner betyget för att filmen skapar en dålig känsla? Det är väl då betyget skall upp, eller? Jag tänker att alla känslor är ju inte bra och goda. Vissa är ju äckliga och jobbiga, men likt väl människans villkor i en värld som är både god och ond. Jag tänker att en av de finaste stunder filmen, som det faktist finns hel del av...är när systern säger till honom "Brandon, vi är inga onda mäniskor, vi bara kommer från en ond plats."

    SvaraRadera
  2. Jag funderade på detta länge innan betyget kom. Men valde ändå att skriva ner betyget något och skriva varför. Direkt efter filmen fanns ett obehag i mig som nästan önskat att jag inte sett den. Men en stund efteråt sätter den sina spår.

    SvaraRadera
  3. Sekundärskam. Bra där. I alla år har jag kallat det "skämskuddevarning" men nu vet jag hur jag ska uttrycka mig i fortsättningen. :)

    SvaraRadera